TIP! Gevulde Copas Kalkoen met vijgen, kruiden en rode portsaus

Niet meteen schrikken bij de titel! Gevulde Copas Kalkoen met vijgen, kruiden en rode portsaus klinkt namelijk een stuk ingewikkelder dan het is. Wie mij onderhand kent weet namelijk dat ik gek ben op écht goed eten maar dat ik niet houd van te ingewikkeld. En laat deze kerstkalkoen al gevuld zijn door Boers & Boers en met hele makkelijke instructies komen. De vulling bestaat fijn gehakt vlees gecombineerd met een heerlijke zoet- en hartige vulling van cranberries, kastanjechampignons, appeltjes, abrikozen, een bosui, rode ui, gedroogde vijgen en extra ‘christmassy’ spices (kaneel, kardemom en kruidnagel). Zalig! Ik serveerde bij de kalkoen een lekkere homemade portsaus en het feest was compleet!

Gevulde Copas Kalkoen met vijgen

Eind november kwam ik samen met Nancy van Ons Haarlems Huisje (een mega fijne interieurblog die je echt wilt volgen) en Anja van Tablejoy (een webshop met vintage en unieke tableware) voor een grote Kerstfotoshoot. Er stonden maar liefst 12 recepten voor mij op de planning die dag, en net als tijdens het real life kerstdiner kun je dan wel wat hulp gebruiken. Een kalkoen van Boers & Boers bleek de ideale oplossing!

Gevulde Copas Kalkoen met vijgen

De traditional Christmas Turkey’s komen uit Engeland, waar ze lang en vrij op een prachtig landgoed hebben kunnen rondlopen, respectvols geslacht worden en vervolgens (wat blijkbaar weinig bedrijven nog doen) met de hand worden geplukt. Het vlees kan daarna ook nog eens 2 weken (net als wild) rijpen. Niet voor niets wordt de kalkoen in de Engelse maar inmiddels ook in de Nederlandse pers de Rolls Royce onder de kalkoenen genoemd!

Rode portsaus

De kalkoen is dus al ontbeend en gevuld. Het enige dat ik hoefde te doen was de kalkoen met de meegeleverde marinade in te smeren en daarna is het een kwestie van de oven in schuiven en in de gaten houden. Vervolgens pakte ik de kalkoen in met aluminiumfolie en liet ik hem nagaren (wat allemaal in de bijgeleverde handleiding staat!). Ondertussen maakte ik de bijgerechten klaar én natuurlijk die zachte, zalige portsaus, gemaakt van rode port, bouillon, tijm en (zodat de saus lekker stroperig kan worden) honing en balsamicoazijn.

Kerstmenu
Gevulde Copas Kalkoen met vijgen
Ester van Hutspot en Hotspot

Hi foodie!

Ik ben Ester en ik hoop met mijn recepten jouw liefde voor eten (verder) aan te wakkeren. Deze variëren van easy gerechten op maandag tot uitgebreide Sunday Dinners met de hele familie. Mijn doel is simpel; feeding family & friends met vers eten, bestaande uit niet te ingewikkelde maaltijden.

Wil je mijn dagelijkse foodie adventures volgen? Dat kan op Instagram. 

KokenKoken

Taco Tuesday recepten

TIP! Gevulde Copas Kalkoen met vijgen, kruiden en rode portsaus

Bereiding:
Kooktijd:
Totale tijd:
10 MIN.
180 MIN.
190 MIN.
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Porties:

8

Ingrediënten:

  • 1 Copas kalkoen gevuld en ontbeend – Figs en Extra Spices van Boers & Boers
  • 350 mililiter rode port
  • 200 milliliter bouillon
  • 60 gram roomboter
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 eetlepels water
  • zeezout
  • zwarte peper
  • 3 takjes verse tijm
  • rucola

Gevulde Copas Kalkoen met vijgen

Instructies:

  • Bereid de kalkoen volgens de meegeleverde instructies.
  • Rits de blaadjes van de tijm en doe deze samen met de rode port en de bouillon in een steelpannetje. Breng zachtjes aan de kook.
  • Snijd de boter in kleine klontjes en voeg deze toe aan de saus. Laat al roerend de boter smelten.
  • Voeg nu de honing, balsamicoazijn en het water toe en roer dit door de saus. Breng de saus op smaak met zeezout en zwarte peper.
  • Beleg een grote serveerschaal met rucola en leg hier de kalkoen op.
  • Serveer met de portsaus.

Gevulde Copas Kalkoen met vijgen
Share on pinterest
Pinterest

Volg jij Hutspot & Hotspot trouwens al op Pinterest? Nee? Doen hoor, dan krijg je alle nieuwe recepten gewoon rechtstreeks in je feed! 

Wat vind jij van dit recept?