Stoofperengalette met Geitenkaas Crème en Honing en Tijm

Stoofperengalette met geitenkaas en honing. Misschien komt dit gerechtje je bekend voor en denk je aan die overheerlijke Galette met Vijgen die ik nog niet heel lang geleden maakte. Ik bleef maar aan dit receptje denken, want oh wat was die goed. Toen het tijd was voor de kerstshoot wist ik meteen dat ik dit gerechtje nog een keer wilde maken maar dan in een kerstjasje. En wat gaat er nou boven homemade stoofpeertjes in deze maanden. Alleen die warme kruidige geur in huis al!

Stoofperengalette

Stoofpeertjes kun je kant en klaar kopen maar dat staat wel een beetje gelijk aan een misdaad. Zeker omdat zelf maken zo makkelijk is, je hebt alleen maar tijd nodig. Meng in een grote pan (waar alle peren rechtop in kunnen staan) de rode wijn, theelepel citroensap, de suiker, kruidnagels en het kaneelstokje met elkaar en stoof de peertjes in ongeveer drie uur op laag vuur. Ennn geniet van de kerstgeur in huis! Heerlijk!

Stoofpeertjes in de maak

De crème is gemaakt van geitenkaas, honing, olijfolie, tijm en op smaak gebracht met zout en peper. Meer heeft het echt niet nodig. Deze creme smeer je vervolgens uit over een bakvorm die je hebt bekleed met bladerdeeg (laat de randjes vrij, want die vouw je straks naar binnen) en vervolgens leg je trapsgewijs plakjes stoofpeer over de geitenkaas in een rondje naar het midden. Even afbakken et voila! Een heerlijke stoofperengalette.

Stoofperengalette

Afgelopen zomer at ik in Frankrijk heerlijke Bretonse galette’s, gevuld met eieren of tomaten, uien of kaas. Een galette is, zoals de naam al doet vermoeden, echt Frans. De Bretonse galette is gemaakt van een dichtgevouwen boekweitpannenkoek maar je kunt ook zelf een bodem maken van tarwebloem, suiker en wat melk (wat meer voorkomt in de rest van Frankrijk). Ik besloot het mezelf helemaal makkelijk te maken en gebruikte kant-en-klaar roomboter bladerdeeg voor mijn twist op galette’s. Lekker makkelijk!

Kersttafel

Naast deze stoofperengalette heb ik nog veel meer gerechtjes die niet misstaan op de kerstafel!

Ester van Hutspot en Hotspot

Hi foodie!

Ik ben Ester en ik hoop met mijn recepten jouw liefde voor eten (verder) aan te wakkeren. Deze variëren van easy gerechten op maandag tot uitgebreide Sunday Dinners met de hele familie. Mijn doel is simpel; feeding family & friends met vers eten, bestaande uit niet te ingewikkelde maaltijden.

Wil je mijn dagelijkse foodie adventures volgen? Dat kan op Instagram. 

KokenKoken

Taco Tuesday recepten

Stoofperengalette met Geitenkaas Crème en Honing en Tijm

Bereiding:
Kooktijd:
Totale tijd:
10 MIN.
240 MIN.
250 MIN.
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Porties:

6

Ingrediënten:

  • 500 gram stoofperen
  • 180 gram suiker
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagels
  • 200 milliliter rode wijn
  • Water
  • honing
  • 150 gram geitenkaas
  • 9 plakken Koopmans bladerdeeg
  • wat verse tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 1 ei

Stoofperengalette

Instructies:

  • Schil de peren.
  • Meng in een grote pan (waar alle peren rechtop in kunnen staan) de rode wijn, theelepel citroensap, de suiker, kruidnagels en het kaneelstokje met elkaar.
  • Zet de peertjes er rechtop in en net zoveel water toe, totdat de peertjes onder water staan.
  • Breng het geheel zachtjes aan de kook. En stoof de peren vervolgens met de deksel op de pan (op laag vuur) in ongeveer 3 uurtjes gaar
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Laat de plakken bladerdeeg ontdooien en leg deze (overlappend) naast elkaar in een ronde lage bakvorm.
  • Zorg dat er lekker veel bladerdeeg over de rand hand, dit sla je straks naar binnen.
  • Meng in de foodprocessor of met behulp van een staafmixer de geitenkaas met olijfolie, honing, wat tijm, zeezout en zwarte peper tot een romige crème.
  • Smeer het bladerdeeg in met de geitenkaas (maar laat de randen vrij).
  • Snijd de peren in plakjes en leg deze trapsgewijs over de geitenkaas in een rondje naar het midden.
  • Klap nu de buitenste randen van het bladerdeeg terug.
  • Klop een eitje los met een vork en smeer de randen van het bladerdeeg in met ei (zo krijgt het bladerdeeg een lekker kleurtje). Bestrooi de rand met een beetje zeezout.
  • Bak de Stoofperengalette in ongeveer 20 minuten af in de oven.
  • Drizzle na de tijd eventueel wat extra honing on top en maak af met een takje tijm.

Stoofperengalette
Share on pinterest
Pinterest

Volg jij Hutspot & Hotspot trouwens al op Pinterest? Nee? Doen hoor, dan krijg je alle nieuwe recepten gewoon rechtstreeks in je feed! 

Wat vind jij van dit recept?