Stoofperengalette met geitenkaas en honing. Misschien komt dit gerechtje je bekend voor en denk je aan die overheerlijke Galette met Vijgen die ik nog niet heel lang geleden maakte. Ik bleef maar aan dit receptje denken, want oh wat was die goed. Toen het tijd was voor de kerstshoot wist ik meteen dat ik dit gerechtje nog een keer wilde maken maar dan in een kerstjasje. En wat gaat er nou boven homemade stoofpeertjes in deze maanden. Alleen die warme kruidige geur in huis al!
Stoofpeertjes kun je kant en klaar kopen maar dat staat wel een beetje gelijk aan een misdaad. Zeker omdat zelf maken zo makkelijk is, je hebt alleen maar tijd nodig. Meng in een grote pan (waar alle peren rechtop in kunnen staan) de rode wijn, theelepel citroensap, de suiker, kruidnagels en het kaneelstokje met elkaar en stoof de peertjes in ongeveer drie uur op laag vuur. Ennn geniet van de kerstgeur in huis! Heerlijk!
De crème is gemaakt van geitenkaas, honing, olijfolie, tijm en op smaak gebracht met zout en peper. Meer heeft het echt niet nodig. Deze creme smeer je vervolgens uit over een bakvorm die je hebt bekleed met bladerdeeg (laat de randjes vrij, want die vouw je straks naar binnen) en vervolgens leg je trapsgewijs plakjes stoofpeer over de geitenkaas in een rondje naar het midden. Even afbakken et voila! Een heerlijke stoofperengalette.
Afgelopen zomer at ik in Frankrijk heerlijke Bretonse galette’s, gevuld met eieren of tomaten, uien of kaas. Een galette is, zoals de naam al doet vermoeden, echt Frans. De Bretonse galette is gemaakt van een dichtgevouwen boekweitpannenkoek maar je kunt ook zelf een bodem maken van tarwebloem, suiker en wat melk (wat meer voorkomt in de rest van Frankrijk). Ik besloot het mezelf helemaal makkelijk te maken en gebruikte kant-en-klaar roomboter bladerdeeg voor mijn twist op galette’s. Lekker makkelijk!
Naast deze stoofperengalette heb ik nog veel meer gerechtjes die niet misstaan op de kerstafel!
Ik ben Ester en ik hoop met mijn recepten jouw liefde voor eten (verder) aan te wakkeren. Deze variëren van easy gerechten op maandag tot uitgebreide Sunday Dinners met de hele familie. Mijn doel is simpel; feeding family & friends met vers eten, bestaande uit niet te ingewikkelde maaltijden.
Wil je mijn dagelijkse foodie adventures volgen? Dat kan op Instagram.
Porties:
@hutspotenhotspot
Volg jij Hutspot & Hotspot trouwens al op Pinterest? Nee? Doen hoor, dan krijg je alle nieuwe recepten gewoon rechtstreeks in je feed!