Citroen aioli

Zelf aioli maken is the best. Seriously. Je moet (net als met mayonaise maken), het trucje een beetje onder de knie krijgen en geduld hebben. Maar dan krijg je ook het meest lekkere, romige dipje ever er voor terug. Ik at deze dip vorige week bij een heerlijke traybake met geroosterde aardappelen, kip en gemarineerde broccoli.

Misschien heb je zelfs alle ingrediënten wel in huis, want naast een eitje, zonnebloemolie en wat mosterd heb je alleen een citroen en knoflook nodig.

Citroen aioli
Ester van Hutspot en Hotspot

Hi foodie!

Ik ben Ester en ik hoop met mijn recepten jouw liefde voor eten (verder) aan te wakkeren. Deze variëren van easy gerechten op maandag tot uitgebreide Sunday Dinners met de hele familie. Mijn doel is simpel; feeding family & friends met vers eten, bestaande uit niet te ingewikkelde maaltijden.

Wil je mijn dagelijkse foodie adventures volgen? Dat kan op Instagram. 

KokenKoken

Taco Tuesday recepten

Citroen aioli

Bereiding:
Kooktijd:
Totale tijd:
15 MIN.
0 MIN.
15 MIN.
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Porties:

4

Ingrediënten:

  • 1 eierdooier
  • 1 teen knoflook
  • 150 milliliter zonnebloemolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel citroenzest
  • zeezout
  • zwarte peper
  • 1 theelepel mosterd

Citroen aioli

Instructies:

  • Splits het ei. Het eiwit gebruik je niet. Doe de dooier in foodprocessor of een hoge kom.
  • Voeg de mosterd toe, samen met het citroensap, zeezout en zwarte peper.
  • Zet de foodprocessor of staafmixer even aan zodat alles zich goed mengt. Druppel dan de zonnebloemolie, druppeltje voor druppeltje bij het mengsel. Wacht elke keer even totdat de olie opgenomen is. Druppel door, tot het mengsel een beetje indikt.
  • Nu er een mayonaise ontstaat kun je de olie wat sneller druppelen en uiteindelijk een een heel dun straaltje erbij schenken.
  • Is alle olie op? Pers dan de teen knoflook boven de aioli uit en voeg het zest van de citroen toe.

Aioli en mayonaise maken kan voor ongeduldige mensen echt heel erg lastig zijn. De kunst is om de olie echt heel langzaam toe te voegen.

Citroen aioli
Share on pinterest
Pinterest

Volg jij Hutspot & Hotspot trouwens al op Pinterest? Nee? Doen hoor, dan krijg je alle nieuwe recepten gewoon rechtstreeks in je feed! 

Wat vind jij van dit recept?