Christmas Cruffins met Cranberrycompote

Christmas Cruffins met Cranberrycompote. Een cruffin is een gruwelijk lekkere muffin gemaakt van croissantdeeg. Ik maakte deze versie van kant-en-klaar croissantdeeg en homemade cranberrycompote, super makkelijk en wat mij betreft hét perfecte kerstontbijtje!

Christmas Cruffins met Cranberrycompote

Ook de cranberrycompote is trouwens mega easy om te maken; je verwarmt de cranberry’s samen met rode port (of water als je liever een alcoholvrije versie wilt maken – hoewel de port het wel echt extra lekker maakt), een scheutje sinaasappelsap, twee stuks steranijs en een kaneelstokje gedurende een minuut of 30. Lekker blijven roeren tot alle cranberry’s geknapt zijn en je compote ontstaat. Ook lekker op taarten, gebakjes of in een Christmas Eton Mess.

Cranberrycompote

De Cruffin is trouwens helemaal hot. De trend kwam een paar jaar geleden samen met de cronut (combinatie tussen een donut en een croissant) overvliegen vanuit Amerika en inmiddels het internet vol met allerlei heerlijke variaties hierop. Je kunt eigenlijk alle kanten op met croissantdeeg. Zo maakte ik er ook al eens makkelijke cinnamon rolls van.

Christmas Cruffins met Cranberrycompote

Normaal bak ik op kerstochtend vaak scones. Eén keer per jaar mag dat van mezelf, want kerst is zo ongeveer de enige reden om ergens een dikke klodder clotted cream bij te eten (drie dubbele, heerlijke room die je al dik maakt als je er alleen naar kijkt). Maar stiekem is het ook altijd wel een gedoe die scones. Daarom ga ik dit jaar sowieso voor Christmas Cruffins met Cranberrycompote! Je draait ze letterlijk in een handomdraai in elkaar, een klein kwartiertje afbakken en je hebt een mega feestelijk kerstontbijt.

Christmas Cruffins met Cranberrycompote

Ben jij naast deze Christmas Cruffins met Cranberrycompote opzoek naar meer kerst ontbijtinspiratie? Dan heb ik nog een paar hele fijne suggesties!

Ester van Hutspot en Hotspot

Hi foodie!

Ik ben Ester en ik hoop met mijn recepten jouw liefde voor eten (verder) aan te wakkeren. Deze variëren van easy gerechten op maandag tot uitgebreide Sunday Dinners met de hele familie. Mijn doel is simpel; feeding family & friends met vers eten, bestaande uit niet te ingewikkelde maaltijden.

Wil je mijn dagelijkse foodie adventures volgen? Dat kan op Instagram. 

KokenKoken

Taco Tuesday recepten

Christmas Cruffins met Cranberrycompote

Bereiding:
Kooktijd:
Totale tijd:
10 MIN.
15 MIN.
25 MIN.
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Porties:

6

Ingrediënten:

  • 300 gram cranberry’s
  • sap van 1 sinaasappel
  • 125 gram kristalsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stuks steranijs
  • 125 milliliter rode port
  • 1 ei
  • poedersuiker
  • croissantdeeg voor 6 croissants

Christmas Cruffins met Cranberrycompote

Instructies:

  • Die de cranberry’s, het sap van de sinaasappel, kristalsuiker, rode port, kaneelstokje en steranijs in een pannetje en verwarm deze op laag vuur. Laat de cranberry’s ongeveer 20-30 minuten zachtjes inkoken, tot ze allemaal gebarsten zijn. Blijf ondertussen vaak roeren.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Haal de cranberrycompote van het vuur en laat deze even afkoelen.
  • Rol het croissantdeeg uit en snijd het in drie delen. Knijp met je vingers de naadjes van het deeg dicht.
  • Smeer nu het deeg gelijkmatig in met een laag cranberrycompote.
  • Rol het deeg van onder naar boven op tot je drie lange slierten hebt. Snijd deze door de midden.
  • Vet een muffinvorm in met wat bakspray of boter. Rol hier de slierten croissantdeeg in op tot kleine cruffins.
  • Bak de cruffins in de voorverwarmde oven in 12-14 minuten af.
  • Haal de Christmas Cruffins uit de oven en bestrooi naar poedersuiker.

Ga jij liever voor een alcoholvrije variant van de cranberrycompote? Vervang dan simpelweg de port door water.

Christmas Cruffins met Cranberrycompote
Share on pinterest
Pinterest

Volg jij Hutspot & Hotspot trouwens al op Pinterest? Nee? Doen hoor, dan krijg je alle nieuwe recepten gewoon rechtstreeks in je feed! 

Wat vind jij van dit recept?