Coq au Vin, Franse stoofschotel met rode wijn

Coq au Vin, Franse stoofschotel met rode wijn. Ik ben gek op stoofschotels, het is mijn favoriete way of cooking in het weekend en dit is al jaren één van mijn favorieten. Coq au Vin klinkt een stuk chiquer dan de Nederlandse vertaling; kip in wijn. Of eigenlijk haan in wijn maar ik maak het gewoon met kip. Het is een heerlijke stoofschotel met een volle smaak (met dank aan de knoflook, kruiden en rode wijn), malse kip die van het bot af valt en in tegenstelling tot de meeste stoofschotels hoeft het gerecht maar een uurtje op te staan. Perfect! Ik serveer het gerecht bijna altijd alleen met brood, het is zo ontzettend lekker van zichzelf dat het niet meer opsmuk nodig heeft, en niets is beter dan met een stuk brood de rijke volle wijnsaus van je bord opsoppen! Ik serveer mijn Coq au vin vaak alleen met brood en wat gezouten boter. Het gerecht is te lekker om er te veel poespas aan toe te voegen maar je kunt natuurlijk ook kiezen om er Hasselback aardappelen of geroosterde aardappelen bij te serveren.

Coq au Vin, Franse stoofschotel met rode wijn

*Champignons bakken
Champignons houden niet van drukte, dus als de pan overcrowded is zullen ze nooit mooi bruin worden maar blijven ze bleek. Gebruik je een kleine pan? Bak dan je champignons in twee delen.
Gebruik ook nooit te veel olie of boter (of zoals ik doe een combinatie). Als het op champignons bakken aankomt, denk je vaak snel dat je te weinig gebruikt, maar de champignons zuigen alles op, om het vet verderop in het bakproces weer los te laten.

Coq au Vin, Franse stoofschotel met rode wijn
Coq au Vin, Franse stoofschotel met rode wijn
Ester van Hutspot en Hotspot

Hi foodie!

Ik ben Ester en ik hoop met mijn recepten jouw liefde voor eten (verder) aan te wakkeren. Deze variëren van easy gerechten op maandag tot uitgebreide Sunday Dinners met de hele familie. Mijn doel is simpel; feeding family & friends met vers eten, bestaande uit niet te ingewikkelde maaltijden.

Wil je mijn dagelijkse foodie adventures volgen? Dat kan op Instagram. 

KokenKoken

Taco Tuesday recepten

Coq au Vin, Franse stoofschotel met rode wijn

Bereiding:
Kooktijd:
Totale tijd:
20 MIN.
70 MIN.
90 MIN.
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Porties:

4

Ingrediënten:

  • 1 kilo kipdrumsticks
  • 70 gram ontbijtspek
  • 4 wortelen
  • 10 sjalotten
  • 1 rode ui
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 3 tenen knoflook
  • 2 eetlepels bloem
  • 400 milliliter rode wijn
  • 380 milliliter gevogelte fond
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 2 takjes verse tijm
  • 20 gram roomboter
  • olijfolie
  • zeezout
  • zwarte peper
  • handje verse peterselie

Coq au Vin, Franse stoofschotel met rode wijn

Instructies:

  • Bestrooi de kip met zeezout en verse peper.
  • Verwarm de helft van de boter met een scheutje olijfolie in een stoofpan (ik ben erg gelukkig met mijn Le Creuset braadpan). Bak hier de kip vervolgens rondom goudbruin en schep deze uit de pan
  • Snijd ondertussen het ontbijtspek in reepjes en de wortels in dikke plakjes. Snipper twee sjalotten, net als de rode ui. Hak de knoflook fijn.
  • Bak nu eerst het spek uit in dezelfde pan als de kip en schep daarna uit de pan. Fruit in het achtergebleven vet de gesnipperde sjalotjes, rode ui en de knoflook even. Voeg de wortelen toe en bak alles een paar minuten samen.
  • Strooi dan de bloem over de groente heen. Roer even door en bak een minuutje mee.
  • Schenk, al roerend, een scheutje voor scheutje de wijn in de pan, zodat er een sausje ontstaat. Voeg vervolgens de fond, laurierblaadjes, verse tijm, suiker en verse peper en wat zeezout toe. Breng de saus rustig aan de kook.
  • Kookt de saus? Leg dan voorzichtig de kip terug in de pan en laat het geheel ongeveer 50 minuten stoven.
  • Borstel ondertussen de champignons schoon en snijd in plakken. Schil de andere sjalotten. Verhit de overgebleven roomboter in een andere pan en voeg ook hier een klein scheutje olijfolie aan toe. Bak de champignons* en sjalotten bruin.
  • Voeg ze vervolgens samen met het uitgebakken spek toe aan de stoofschotel en laat alles nogmaals 10 minuten stoven.
  • Breng de Franse stoofschotel op smaak met verse peper.

Coq au Vin, Franse stoofschotel met rode wijn
Share on pinterest
Pinterest

Volg jij Hutspot & Hotspot trouwens al op Pinterest? Nee? Doen hoor, dan krijg je alle nieuwe recepten gewoon rechtstreeks in je feed! 

Wat vind jij van dit recept?