Makkelijke Ramen met zelfgemaakte Wontons, Enoki en een Soja Eitje

Makkelijke Ramen met zelfgemaakte Wontons, Enoki en een Soja Eitje. Ik ben echt dol op ramen. Dit valt voor mij in de categorie Japanse comfortfood; een kom met kokendhete bouillon, waarvan de smaak is gemaximaliseerd tot een ware umamibom. De soep is afgetopt met met allerlei lekkers; in dit geval homemade wontons, die veel makkelijker te maken zijn dan jij misschien nu denkt (check ook even de video!), groente en Wasabi Furikake.

Makkelijke Ramen met zelfgemaakte Wontons

Net als andere soorten fastfood dat je met zorg kunt klaarmaken, zoals een heerlijke hamburger of een echte kwaliteitspizza, is ramen ontzettend populair geworden. Toen ik een paar weken in Japan was ontdekte ik dat daar voor de beste ramenrestaurants enorme rijen staan en op het station van Kyoto bestond letterlijk een hele verdieping uit alleen maar ramenrestaurants. Maar ook in Nederland poppen de ramenrestaurants als paddenstoelen op (zoals bijvoorbeeld mijn favo ramen restaurant in Amsterdam: Fou Fow Ramen of Ramen Brothers in Utrecht)! En dat snap ik wel, want het zijn smaakvolle gerechten die je simpel kunt houden of waar je helemaal los op kunt gaan. Er is voor ieder wat wils; van traditionele shoyuramen tot een pittige misoramen en van Tonkotsuramen tot shortribramen.

Makkelijke Ramen met zelfgemaakte Wontons

Ramen is vrij eenvoudig eten en hoewel de kommen er spectaculair uitzien is het ook een heel makkelijk gerecht om zelf thuis te maken. De basis is een goede bouillon, die je op smaak kunt brengen met een tare (smaakmakers) zoals bijvoorbeeld; soja, chiliolie, knoflookpuree of miso, de juiste noedels en als laatste de toppings.

Homemade wontons

Voor deze Makkelijke Ramen met zelfgemaakte Wontons heb ik gekozen voor een simpele heldere kippenbouillon, die ik met sojasaus en witte wijnazijn (mijn tare) op smaak heb gebracht. De soba noedels heb ik gekocht bij Amazing Oriental (naar mijn mening the place to be als het aankomt op Aziatische producten. In Utrecht zit een prachtige Amazing Oriental in Hoog Catherijne maar inmiddels zit Amazing Oriental door heel Nederland heen én hebben ze ook gewoon een webshop!).

Homemade wontons

De soep en noedels zijn mijn basis maar dan ben je erg nog niet. Ik heb zelf wontons (ook wel wantan) gemaakt voor in de soep. Dat zijn kleine gevulde deegpakketjes, in dit geval gevuld met een mengsel van garnalen, gehakt, bosui, gember en knoflook (love it). Die pakketjes zijn heel makkelijk om te maken. Je mengt alle ingrediënten met elkaar, schept een kleine hoeveelheid van het mengsel op een wontonvelletje (te koop bij de toko) en vouwt het pakketje dicht, wat overigens best een beetje rommelig mag zijn. Daarna kook je alle pakketjes een paar minuten en zijn ze ready!

Homemade wontons

Mijn toppings bestaan uit champignons (even roerbakken), enoki (een hele lekkere zachte minipaddenstoel, die ze ook wel fluweelpootje noemen), knapperige taugé, geroosterde zwarte sesamzaadjes én een soja eitje (een zachtgekookt eitje, gemarineerd in sojasaus en verse gember). Oh en vergeet de laatste smaakmaker niet; Furikake. Dat is een Japans kruidenmengsel van sesamzaadjes, zeewier, gedroogde vis, suiker en zout. Echt mega lekker en dat maakt het helemaal af!

En klinkt het recept voor deze makkelijke ramen met zelfgemaakte wontons nou allemaal heel moeilijk? Dat is het niet hoor! Het staat binnen een half uurtje op tafel.

Leestip: Mijn DIY Dim Sum tips voor thuis.

 

Makkelijke Ramen met zelfgemaakte Wontons
Ester van Hutspot en Hotspot

Hi foodie!

Ik ben Ester en ik hoop met mijn recepten jouw liefde voor eten (verder) aan te wakkeren. Deze variëren van easy gerechten op maandag tot uitgebreide Sunday Dinners met de hele familie. Mijn doel is simpel; feeding family & friends met vers eten, bestaande uit niet te ingewikkelde maaltijden.

Wil je mijn dagelijkse foodie adventures volgen? Dat kan op Instagram. 

KokenKoken

Taco Tuesday recepten

Makkelijke Ramen met zelfgemaakte Wontons, Enoki en een Soja Eitje

Bereiding:
Kooktijd:
Totale tijd:
25 MIN.
5 MIN.
30 MIN.
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Porties:

3

Ingrediënten:

  • 150 gram gepelde garnalen
  • 150 gram rundergehakt
  • 5 bosuien
  • 2 eetlepels geraspte gember
  • 1 teen knoflook
  • 2 theelepels sesamolie
  • snuf zout
  • 12 wontonvellen
  • 1 liter kippenbouillon
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 170 gram soba- of ramennoedels
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 200 gram enoki
  • 200 gram kleine champignons
  • 1 ei per persoon
  • geroosterd zwart sesamzaad
  • handje taugé
  • optioneel: babymais of andere groente
  • 3 theelepels Furikake Wasabi
  • zeezout

Makkelijke Ramen met zelfgemaakte Wontons

Instructies:

  • We starten met het maken van de soja eitjes. Breng daarvoor in een pannetje 150 milliliter sojasaus met 100 milliliter water en 1 eetlepel geraspte gember aan de kook. Laat even een paar minuten koken en zet dan het vuur uit. Schenk de sojasaus over in een kom en laat even afkoelen.
  • Breng een pan water aan de kook en laat daarin de eieren 3-4 minuten koken voordat je ze heel goed laat schrikken.
  • Pel de eieren en leg ze in de sojasaus. Laat ze eieren minimaal een paar uurtjes maar het liefste 24 uur marineren in de sojasaus.
  • Hak daarna de gepelde garnalen heel fijn en meng deze vervolgens met het gehakt, 1 eetlepel gepaste gember, 2 fijngesneden stengels bosui, 1 fijngesneden teentje knoflook, een snuf zout, 2 theelepels sesamolie en twee eetlepels olijfolie. Meng met je handen tot een fijn mengsel.
  • Haal de wontonvellen op tijd uit de vriezer en laat ze ontdooien.
  • Leg in het midden van ieder wontonvel een grote toetjelepel van het garnalen/gehaktmengsel. Bevochtig nu de randen met water en vouw het deegvel samen tot je een pakketje hebt. Dit hoeft niet perse heel netjes te gebeuren, je mag er zelf een rommelig pakketje van maken. Herhaal dit tot al je vellen op zijn.
  • Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook en kook hier jouw homemade wontons ongeveer 3-4 minuten in. Haal ze met een schuimspaan uit de pan.
  • Bak ondertussen in een koekenpan de champignons aan.
  • Verwarm de kippenbouillon en schenk hier 4 eetlepels sojasaus en 1 eetlepel witte wijnazijn bij.
  • Bereid de soba- of ramennoedels volgens de verpakking.
  • Snijd de overige bosui fijn. Haal ook je soja eieren uit de koelkast en snijd deze voorzichtig door de midden.
  • verdeel de bouillon over drie borden. Doe in elke soepkom ook een portie noedels en wat wontons. Top af met de gebakken champignons, enoki, een handje taugé, bosui, een soja eitje.
  • Bestrooi met geroosterd zwart sesamzaad en furikake en geniet van je kom ramen met wontons!

Heb je per ongeluk jouw wontonvellen te lang laten ontdooien en zijn ze hard geworden? Voorkomen is beter dan genezen natuurlijk maar no worries; ik heb een trucje. Zet een pan water op het vuur en houd de wontonvellen voorzichtig boven het kokende water, tot je merkt dat ze weer zachter worden.

Makkelijke Ramen met zelfgemaakte Wontons
Share on pinterest
Pinterest

Volg jij Hutspot & Hotspot trouwens al op Pinterest? Nee? Doen hoor, dan krijg je alle nieuwe recepten gewoon rechtstreeks in je feed! 

Wat vind jij van dit recept?