Mijn DIY Dim Sum tips voor thuis!

Dim Sum. Er kwamen echt mega veel reacties op mijn Insta Stories over onze heerlijke ‘homemade’ dim sum maaltijd van vorig weekend.  Ik kreeg veel vragen over wat dim sum nou precies is, waar je het kunt halen én vooral wat je dan precies het beste kunt kopen, als je thuis ook aan een avond wilt ‘dimsummen’. Ik ga je alles vertellen, inclusief hoe ontzettend makkelijk thuis een dim sum maaltijd bereiden is!
Dimsum zijn gefrituurde en gestoomde kleine hapjes die in de Chinese keuken vaak voorkomen, maar door heel Azië (en steeds vaker in Europa) heel erg populair zijn.  Dim sum hapjes bestaan uit groente, vlees en rijst en worden als lichte maaltijd gebruikt, die je op elk moment van de dag eigenlijk kan gebruiken, want het eten van dim sum is niet perse aan bepaalde tijdstippen verbonden. Het zijn dus allerlei gezellige kleine hapjes van dumplings tot bao buns en gefrituurde springrolls. In Azië drinken ze bij een dim sum maaltijd graag Jasmijn thee bij, maar zelf ga ik ga toch liever voor een wijntje ;-).
Amazing Oriental
Het zal je verrassen hoe easy het is om thuis een heerlijke dim sum maaltijd klaar te maken! Het enige dat je nodig hebt zijn bamboe stoommandjes (ik heb mijn mandjes bij Dille & Kamille gekocht, maar bijna iedere toko verkoopt ze ook) of een stoomapparaat én lekkere hapjes. Die hapjes maak ik niet zelf (dat wil ik nog wel een keer proberen) maar die koop ik bij de toko. Mijn go to place is Amazing Oriental (met vestigingen in heel Nederland van Groningen tot Maastricht én een webshop), waar ik echt uren kan ronddwalen. Benieuwd naar mijn boodschappenlijstje? Met deze aankopen zit je altijd goed:
  • Ha Kao: dit is een klein gestoomde hapje met plakkerig deeg, die voornamelijk gevuld is met garnaal en bamboescheuten.
  • Siu Long Pao: deze Siu Long Pao’s zijn echt GODDELIJK! Het is één van de meest bekende dumplings. Siu Long Bao is gevuld met soep. Lekker: dip de dumpling in sushiazijn met verse gembersnippers.
  • Siu Mai: een openstaand ‘zakje’ met een vulling van varkensvlees, fijngehakte garnalen, bamboescheuten en paddenstoel.
  • Ngau Yuk Siu Mai: een rundvlees versie van de Siu Mai. Het hapt weg als een smaakvol klein vleesballetje.
  • Cha Siu Bao: een gevuld broodje dat je wellicht een tikje aan een broodje Bapao doet denken. Ze komen met verschillende vullingen zoals eend of kip maar de variant met gevuld gebarbecued varkensvlees vind ik het allerlekkerste!. Je kunt er een hoisinsaus bij serveren.
Je kunt al deze hapjes klaarstomen in een stoommandje die je op een pan kokend water zet of met behulp van een stoomapparaat. Meestal duurt het een minuut of 10-15 tot de dimsummetjes klaar zijn. Dimsummetjes is trouwens echt een mega verhollandst woord. Chinezen zelf spreken van yum cha, oftewel ‘thee drinken’.
Vaak haal ik ook een zak kleine springrolls (loempia’s), die ik in wat zonnebloemolie in de wok frituur. Hier serveer ik een zoetzuur sausje bij.
Ook maak ik meestal een lekkere salade bij de maaltijd, waarvoor ik de ingrediënten gewoon bij de Albert Heijn haal (wakame, rauwkost, edamame boontjes). Als dressing op de salade meng 1 eetlepel sushiazijn met 1 eetlepel sojasaus en een theelepel sesamolie.
Verder zet ik kleine schaaltjes sojasaus op tafel, waar iedereen zijn of haar dim sum hapjes in kan dippen. Smullen maar!
Dim Sum buiten de deur
In Amsterdam zit Oriental City op de Oudezijds Voorburgwal, de mother of all dim sum places als je het mij vraagt. Het restaurant heeft meerdere verdiepingen en is ontzettend geliefd bij Chinese Amsterdammers en Chinese toeristen en locals. Er staat bijna altijd een wachtrij en reserveren heeft geen zin (meerdere malen geprobeerd maar ze vergeten je reservering altijd weer). Er hangen Chinese lampioenen voor de ramen en de tafels zijn bekleed met papieren tafelkleden en de hele zaak staat vol met die ouderwetse Van der Valk stoelen van vroeger. Maar die shabby ambiance hoort er helemaal bij én het eten is echt fantastisch! Ik kom hier graag voor de uitgebreide dim sum kaart maar dit kantonese restaurant serveert nog veel meer lekkers.
Een andere hele fijne hotspot voor dim sim is Happyhappyjoyjoy. Dé dim sum hapjes kunnen misschien niet tippen aan die van Oriental City maar Happyhappyjoyjoy maakt dat goed in ambiance, wat het interieur rockt echt keihard! Met gekleurder parasols aan de het plafonds, lucky cats en heerlijk hysterisch behang en neonverlichting. Trouwens alles wat uit de keuken komt is gewoon harstikke lekker hoor. Van de Har Kau (gestoomde dumpling met garnaal en bamboescheut) tot de Peking duck Bao Bun (mijn favoriet!). Happyhappyjoyjoy heeft meerdere locaties in Amsterdam. Oh en ik vergeet bijna One Dim Sum te vermelden op de Overtoom in Amsterdam. Zij hebben de heerlijke soepdumpling de Xiaolong Bao. Deze dumpling is beroemd geworden door de Taiwaneese dim sum keten Din Tai Fung. Deze keten zit door heel Azië heen en sinds ik hun beroemde soepdumpling ooit in Tokio proefde ben ik verkocht. Din Tai Fung is zo’n bekend restaurant geworden Harvard het succes bestudeerd. Stiekem hoop ik dat ze naar Nederland komen, dat zou echt te gek zijn. Die hoop zou best eens waarheid kunnen worden overigens, want Din Tai Fung heeft voet in Europa heeft inmiddels gezet met een eerste restaurant in Londen!
Fingers crossed!

In Utrecht moet ik nog een fijne authentieke Dim Sum hotspot ontdekken. Tips are very welcome!

Bewaar dit artikel op Pinterest!

@hutspotenhotspot

Pinterest

Volg jij Hutspot & Hotspot trouwens al op Pinterest? Nee? Doen hoor, dan krijg je alle nieuwe nieuwtjes gewoon rechtstreeks in je feed! 

Ester van Hutspot en Hotspot

Hi foodie!

Ik ben Ester en ik hoop met mijn recepten jouw liefde voor eten (verder) aan te wakkeren. Deze variëren van easy gerechten op maandag tot uitgebreide Sunday Dinners met de hele familie. Mijn doel is simpel; feeding family & friends met vers eten, bestaande uit niet te ingewikkelde maaltijden.

Wil je mijn dagelijkse foodie adventures volgen? Dat kan op Instagram. 

KokenKoken

Taco Tuesday recepten