Wentelteefjes van Fryske Sûkerbôle (suikerbrood)

Ik heb een lekkere voor je vandaag; wentelteefjes van Fryske Sûkerbôle! Ik woon al jaren in Amsterdam, net als mijn broertje en zusje, maar onze roots liggen in Friesland. Daarom vandaag een traditioneel recept in een Fries jasje. Wentelteefjes zijn sowieso al lekker maar als je ze van Fries suikerbrood maakt zijn ze goddelijk.

Gonna eat them for breakfast?

  • vers fruit zoals; bramen, blauwe bessen, frambozen en/of aardbeien
  • poedersuiker

Maak een toetje van je wentelteefjes?

  • kaneelijs
  • vers geklopte slagroom
Wentelteefjes van Fryske Sûkerbôle

Wentelteefjes, een klein geschiedenislesje
Vroeger werd eten niet weggegooid. Ook oud brood werd gewoon opgegeten. Wentelteefjes werden gemaakt van dat ‘verloren’ brood. Het brood werd door een beslagje van melk en eieren gehaald en opgebakken. Daarna werd het (net zoals in dit receptje) met kaneel of suiker bestrooid. Het brood (oud maar nog niet beschimmeld) werd zo weer eetbaar gemaakt. Vroeger was dit broodnodig (hahaha), maar tegenwoordig zijn wentelteefjes gewoon een zoete traktatie.

Wentelteefjes van Fryske Sûkerbôle

Wentelteefjes, een klein geschiedenislesje
Vroeger werd eten niet weggegooid. Ook oud brood werd gewoon opgegeten. Wentelteefjes werden gemaakt van dat ‘verloren’ brood. Het brood werd door een beslagje van melk en eieren gehaald en opgebakken. Daarna werd het (net zoals in dit receptje) met kaneel of suiker bestrooid. Het brood (oud maar nog niet beschimmeld) werd zo weer eetbaar gemaakt. Vroeger was dit broodnodig (hahaha), maar tegenwoordig zijn wentelteefjes gewoon een zoete traktatie.

Ester van Hutspot en Hotspot

Hi foodie!

Ik ben Ester en ik hoop met mijn recepten jouw liefde voor eten (verder) aan te wakkeren. Deze variëren van easy gerechten op maandag tot uitgebreide Sunday Dinners met de hele familie. Mijn doel is simpel; feeding family & friends met vers eten, bestaande uit niet te ingewikkelde maaltijden.

Wil je mijn dagelijkse foodie adventures volgen? Dat kan op Instagram. 

KokenKoken

Taco Tuesday recepten

Wentelteefjes van Fryske Sûkerbôle (suikerbrood)

Bereiding:
Kooktijd:
Totale tijd:
10 MIN.
5 MIN.
15 MIN.
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Porties:

3

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 200 milliliter melk
  • 6 plakken Fries suikerbrood
  • roomboter
  • 50 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • vers fruit zoals; bramen, blauwe bessen, frambozen en/of aardbeien
  • poedersuiker

Wentelteefjes van Fryske Sûkerbôle

Instructies:

  • Klop de 2 eieren los in een lage kom. Voeg 30 gram suiker en de melk toe. Klopt alles samen tot een beslagje. Klop door tot de suiker is opgelost. Je hebt nu een perfect wentelteefjesbeslag!
  • Snijd 6 mooie plekken suikerbrood af. Verwarm een klontje boter in de pan. Week de plakken suikerbrood door het beslag en bak dan aan beide kanten bruin.
  • Snijd 6 mooie plekken suikerbrood af. Verwarm een klontje boter in de pan. Week de plakken suikerbrood door het beslag en bak dan aan beide kanten bruin.
  • Ga je wentelteefjes van Fryske Sûkerbôle als ontbijt op eten? Serveer ze dan met vers fruit en poedersuiker. Wil je ze liever als dessert inzetten? Schep dan een romige bol kaneelijs op ieder bord erbij en serveer met vers geklopte slagroom.

Wentelteefjes van Fryske Sûkerbôle
Share on pinterest
Pinterest

Volg jij Hutspot & Hotspot trouwens al op Pinterest? Nee? Doen hoor, dan krijg je alle nieuwe recepten gewoon rechtstreeks in je feed! 

Wat vind jij van dit recept?