Turkse eieren met chili-beurre noisette en avocado

Deze Turkse eieren (çilbir) stonden al heel lang op mijn lijstje om te maken. Ik ben sowieso gek op eieren; gekookt, gebakken, gescrambled, gepocheerd, you name it. Maar deze perfect gepocheerde eitjes (ik gebruik hiervoor twee van deze eipocheerders van Dille & Kamille, dan is eieren pocheren ineens appeltje eitje), ondergedompeld in een romige citroenyoghurt met knoflook en verse dille had ik nog niet eerder geprobeerd. Ik serveerde dit gerechtje met avocado en flatbread. Eenmaal klaar overgoot ik de yoghurt met een chili-sesamboter (boter die je eerste hazelnootbruin laat worden, voordat je de sesamolie en chilivlokken toevoegt. Daarom noemen de Fransen het beurre noisette). Heerlijk!

Turkse eieren
Turkse eieren

Terwijl de eitjes in het water liggen heb je tijd om de boter te smelten in de pan. Als de boter bijna helemaal hazelnootbruin kleurt voeg je de olijfolie, sesamolie en de chilivlokken toe. Roer alles goed door.

Haal de eitjes vervolgens uit het water.

Turkse eieren

Snijd de avocado in plakjes en vul een bowl met de yoghurt, de halve avocado en flatbread.
Schep de eitjes voorzichtig in de yoghurt en giet de sesam-chiliboter eroverheen.
Bestrooi de Turkse eieren met wat verse peper en nog wat fijngehakte dille.

Eet smakelijk!

Ester van Hutspot en Hotspot

Hi foodie!

Ik ben Ester en ik hoop met mijn recepten jouw liefde voor eten (verder) aan te wakkeren. Deze variëren van easy gerechten op maandag tot uitgebreide Sunday Dinners met de hele familie. Mijn doel is simpel; feeding family & friends met vers eten, bestaande uit niet te ingewikkelde maaltijden.

Wil je mijn dagelijkse foodie adventures volgen? Dat kan op Instagram. 

KokenKoken

Taco Tuesday recepten

Turkse eieren met chili-beurre noisette en avocado

Bereiding:
Kooktijd:
Totale tijd:
12 MIN.
3 MIN.
15 MIN.
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Porties:

1

Ingrediënten:

  • 2 verse eieren
  • 1/2 avocado
  • 250 gram Griekse yoghurt 10%
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • handje verse dille
  • Libanees flatbread
  • 25 gram gezouten boter
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel chilivlokken
  • zeezout
  • zwarte peper

Turkse eieren

Instructies:

  • Doe de Griekse yoghurt in een kom en voeg een uitgeperst teentje knoflook toe.
  • Boen de citroen en rasp deze vervolgens. Voeg het citroenzest toe aan de yoghurt, samen met wat zeezout, verse peper en fijngesneden dille.
  • Breng ondertussen een pan water aan de kook met een scheutje azijn er in.
  • Pocheer de eitjes in ongeveer 3,5 minuten. 
  • Terwijl de eitjes in het water liggen heb je tijd om de boter te smelten in de pan. Als de boter bijna helemaal hazelnootbruin kleurt voeg je de olijfolie, sesamolie en de chilivlokken toe. Roer alles goed door.
  • Haal de eitjes vervolgens uit het water.
  • Snijd de avocado in plakjes en vul een bowl met de yoghurt, de halve avocado en flatbread.
  • Schep de eitjes voorzichtig in de yoghurt en giet de sesam-chiliboter eroverheen.
  • Bestrooi de Turkse eieren met wat verse peper en nog wat fijngehakte dille.
  • Eet smakelijk!

Turkse eieren
Share on pinterest
Pinterest

Volg jij Hutspot & Hotspot trouwens al op Pinterest? Nee? Doen hoor, dan krijg je alle nieuwe recepten gewoon rechtstreeks in je feed! 

Wat vind jij van dit recept?