Okonomiyaki; zalige Japanse Koolpannenkoek

Okonomiyaki; zalige Japanse Koolpannenkoek! Houd jij van de Japanse keuken? Dan wil je dit gerechtje kennen! Deze Okonomiyaki is een ware umami-bom en echte Japanse streetfood. Mocht je er nog nooit van hebben gehoord, no worries. Ik wist ook niet van het bestaan van deze koolpannenkoek af, tot mijn rondreis door Japan. Maar als je hem dan eenmaal kent, wil je nooit meer zonder.

Okonomiyaki; zalige Japanse Koolpannenkoek

De allereerste keer dat ik Okonomiyaki at, was in Hiroshima Japan. Zowel deze stad als Osaka claimen dat de oorsprong van Okonomiyaki bij hun ligt. In mijn zoektocht naar de beste Okonomiyaki in Hiroshima kwam ik terecht in een soort oud warenhuis, waar meerdere verdiepingen vol eettentjes waren gepropt. Toen ik iets beter keek ontdekte ik dat ieder eettentje (I kid you not) hetzelfde verkocht: Okonomiyaki. Ongelooflijk, hahaha! Ik ben maar gaan zitten aan de drukste bakplaat (regel één als je op reis bent: gaan zitten waar het druk is) en heb echt zalig maar dan ook echt zalig gegeten.

Okonomiyaki; zalige Japanse Koolpannenkoek

Het is eigenlijk een heel simpel gerecht, maar oh zo lekker. Perfect voor een doordeweekse dag. Zout, zoet…alle smaken komen bij elkaar in deze lekkere koolpannenkoek. De Okonomiyakisaus maakt heb ook helemaal af. Je kunt kant en klare potjes bij de toko kopen maar ik ben toch fan van deze zelfgemaakte variant.

Okonomiyaki; zalige Japanse Koolpannenkoek

Mijn versie van Okonomiyaki verschilt natuurlijk wel een beetje van die van de Japanners. Ik had geen tijd om naar de toko te gaan (ik besloot letterlijk een half uur voor het avondeten dat ik dit wilde klaarmaken) en ik heb een supermarktproof variant gemaakt. Heb je wel tijd om naar de toko te gaan? Haal dan lekker dashi en gebruik die in plaats van de groentebouillon. Oh en neem bonito flakes mee! Dat zijn gedroogde tonijnsnippers die vrolijk dansen op je eten!

Kun jij ook geen genoeg krijgen van de Aziatische keuken? Dan heb ik nog veel meer fijne gerechten voor je!

Ester van Hutspot en Hotspot

Hi foodie!

Ik ben Ester en ik hoop met mijn recepten jouw liefde voor eten (verder) aan te wakkeren. Deze variëren van easy gerechten op maandag tot uitgebreide Sunday Dinners met de hele familie. Mijn doel is simpel; feeding family & friends met vers eten, bestaande uit niet te ingewikkelde maaltijden.

Wil je mijn dagelijkse foodie adventures volgen? Dat kan op Instagram. 

KokenKoken

Taco Tuesday recepten

Okonomiyaki; zalige Japanse Koolpannenkoek

Bereiding:
Kooktijd:
Totale tijd:
10 MIN.
6 MIN.
16 MIN.
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Porties:

2

Ingrediënten:

  • 200 gram bloem
  • 200 milliliter water
  • 1 groentebouillontablet
  • 6 stengels bosui
  • 75 gram peen julienne
  • 6 plakken ontbijtspek
  • 1/2 ui
  • 300 gram spitskool
  • 4 eetlepels panko
  • 4 eieren
  • snuf zout
  • 4 eetlepels ketchup
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 2 theelepels sojasaus
  • 2 eetlepels mirin
  • kewpie mayonaise
  • gebakken uitjes

Okonomiyaki; zalige Japanse Koolpannenkoek

Instructies:

  • Breng in een pannetje de 200 milliliter water aan de kook en los de bouillontablet op.
  • Klop ondertussen de eieren los met de bloem en schenk de bouillon erbij.
  • Snijd de bosui in dunne ringen en de kool in zo dun mogelijke reepjes. Meng de bosui, kool en de peen julienne door het ei beslag. Voeg een snuf zout en 4 eetlepels panko toe. Roer alles goed door.
  • Maak nu eerst de saus. Meng hiervoor de ketchup, mosterd, worcestersaus, sojasaus en de mirin met elkaar in een pannetje en breng de saus aan de kook. Laat even een minuut of 2 heel zachtjes doorkoken.
  • Verhit nu olie in een koekenpan (waar je een deksel bij hebt). Giet de helft van het beslag in de pan en beleg met drie plakjes spek. Doe de deksel op de pan en bak 3-4 minuten op middelhoog vuur.
  • Flip de Okonomiyaki met behulp van de deksel en bak nog ongeveer 3 minuten de andere kant.
  • Houd de Okonomiyaki warm onder aluminiumfolie terwijl je een tweede maakt.
  • Smeer de pannenkoek in met de Okonomiyaki-saus en top af met kwepie mayonaise, wat extra bosui en gebakken uitjes.

Okonomiyaki; zalige Japanse Koolpannenkoek
Share on pinterest
Pinterest

Volg jij Hutspot & Hotspot trouwens al op Pinterest? Nee? Doen hoor, dan krijg je alle nieuwe recepten gewoon rechtstreeks in je feed! 

Wat vind jij van dit recept?