Klassieke witte asperges met ham, homemade bearnaisesaus en eitje

Klassieke witte asperges met ham, homemade bearnaisesaus en een eitje. Lekker zachtgekookt en dan afgetopt met verse bieslook…..hoeveel lente wil je op één bordje? Ik ben gek op asperges en zodra de witte weer in het seizoen zijn kan ik niet wachten om ze te bemachtigen. Nou kun je met dat ‘witte goud’ gaan experimenteren maar hé. Het was afgelopen weekend Pasen (hoewel ik een tikje in de war ben vandaag want, hallo het sneeuwt! Waarom kon dit nou niet met kerstmis?), dus ik ga voor klassiek. Omwikkeld met ham en overgoten met een romige botersaus, smeltend op je tong! Er zijn mega veel asperge recepten, maar beter dan dit gaat het niet worden.

Klassieke witte asperges met ham, homemade bearnaisesaus en eitje

Terwijl de asperges op staan heb je tijd om een zachtgekookt eitje klaar te maken. Breng hiervoor een pan met water aan de kook. Kook de eitjes ongeveer 4 minuten.

Klassieke witte asperges met ham, homemade bearnaisesaus en eitje

Ook de bearnaisesaus kunnen je in tussentijd klaar maken.
Snipper het sjalotje fijn. Doe het sjalotje samen met het witte wijnazijn, water, verse peper en dragon in een pannetje en laat het samen ongeveer een minuut of drie inkoken.

Splits de eieren. Het eiwit ga je niet gebruiken. Voeg de eierdooiers toe aan het pannetjes en roer goed door op laag vuur. Voeg dan beetje voor beetje de boter in stukjes toe, samen met wat zout. Als alles na een paar minuutjes lijkt op een soort dikke, gele mayonaise, dan is je bearnaisesaus klaar.

Doe een deksel op de pan om de saus warm te houden of serveer direct. Je kunt een bearnaisesaus niet opnieuw opwarmen, want dan gaat het schiften (dat gebeurt ook als je het te lang verwarmt), dus zorg dat je asperges klaar zijn.

Klassieke witte asperges met ham, homemade bearnaisesaus en eitje

Haal de asperges uit de pan en omwikkel deze met de ham. Schenk de bearnaisesaus eroverheen, top af met verse bieslook en serveer met het zachtgekookte eitje!

Ik heb mijn klassieke witte asperges met ham, homemade bearnaisesaus en eitje geserveerd met een aardappelsalade.

Klassieke witte asperges met ham, homemade bearnaisesaus en eitje
Ester van Hutspot en Hotspot

Hi foodie!

Ik ben Ester en ik hoop met mijn recepten jouw liefde voor eten (verder) aan te wakkeren. Deze variëren van easy gerechten op maandag tot uitgebreide Sunday Dinners met de hele familie. Mijn doel is simpel; feeding family & friends met vers eten, bestaande uit niet te ingewikkelde maaltijden.

Wil je mijn dagelijkse foodie adventures volgen? Dat kan op Instagram. 

KokenKoken

Taco Tuesday recepten

Klassieke witte asperges met ham, homemade bearnaisesaus en eitje

Bereiding:
Kooktijd:
Totale tijd:
22 MIN.
8 MIN.
30 MIN.
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Porties:

2

Ingrediënten:

  • 6 grote witte asperges
  • 6 plakken achterham
  • 2 eieren
  • verse bieslook
  • zout
  • zwarte peper
  • 2 eetlepels water
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 sjalotje
  • 2 eierdooiers
  • 100 gram (ongezouten) roomboter
  • 1 eetlepel gedroogde dragon

Klassieke witte asperges met ham, homemade bearnaisesaus en eitje

Instructies:

  • Schil de asperges met een dunschiller van kop tot teen. Snijd het onderste deel van de asperge af.
  • Breng water met een beetje zout aan de kook in een asperge pan of in een lage pan waarin de asperges naast elkaar kunnen liggen en voeg de asperges toe. In ongeveer 7-8 minuten kook je de asperges gaar.
  • Met een vork check je of ze goed zijn, je moet de asperges heel makkelijk kunnen inprikken. We willen ze boterzacht hebben. Maar let wel ook op dat je ze niet te lang kookt, trust me, dat is ook absoluut niet lekker.
  • Terwijl de asperges op staan heb je tijd om een zachtgekookt eitje klaar te maken. Breng hiervoor een pan met water aan de kook. Kook de eitjes ongeveer 4 minuten.
  • Ook de bearnaisesaus kunnen je in tussentijd klaar maken. Snipper het sjalotje fijn. Doe het sjalotje samen met het witte wijnazijn, water, verse peper en dragon in een pannetje en laat het samen ongeveer een minuut of drie inkoken.
  • Splits de eieren. Het eiwit ga je niet gebruiken. Voeg de eierdooiers toe aan het pannetjes en roer goed door op laag vuur. Voeg dan beetje voor beetje de boter in stukjes toe, samen met wat zout. Als alles na een paar minuutjes lijkt op een soort dikke, gele mayonaise, dan is je bearnaisesaus klaar.
  • Doe een deksel op de pan om de saus warm te houden of serveer direct. Je kunt een bearnaisesaus niet opnieuw opwarmen, want dan gaat het schiften (dat gebeurt ook als je het te lang verwarmt), dus zorg dat je asperges klaar zijn.
  • Haal de asperges uit de pan en omwikkel deze met de ham. Schenk de bearnaisesaus eroverheen, top af met verse bieslook en serveer met het zachtgekookte eitje!
  • Ik heb mijn klassieke witte asperges met ham, homemade bearnaisesaus en eitje geserveerd met een aardappelsalade.

Klassieke witte asperges met ham, homemade bearnaisesaus en eitje
Share on pinterest
Pinterest

Volg jij Hutspot & Hotspot trouwens al op Pinterest? Nee? Doen hoor, dan krijg je alle nieuwe recepten gewoon rechtstreeks in je feed! 

Wat vind jij van dit recept?