Hutspot; ik hou van kou, ik hou van hutspot en van jou!

Het is de Hutspot in onze Hutspot & Hotspot, dus een écht lekker recept voor deze oer-Hollandse pot kan natuurlijk niet ontbreken. Ik heb een recept voor een klassieke variant voor je; met een scheutje warme melk, nootmuskaat en laurier. Dus is het koud buiten, zet dan lekker knus dit pannetje hutspot op. Iedereen kreeg vroeger wel eens een bord hutspot van zijn of haar moeder. Het is echt één van die oer-Hollandse klassiekers, net als boerenkoolstampot. Sterker nog, zo’n vijfhonderd jaar geleden, zelfs nog voordat de aardappels in Holland arriveerden, zaten we met de hele familie al rond de hutspotpan maar dan met pastinaak in plaats van aardappelen. Vijfhonderd jaar later is deze low-carb variant van Hutspot weer helemaal trendy en nog steeds lekker.

Het is de Hutspot in onze Hutspot & Hotspot
Het is de Hutspot in onze Hutspot & Hotspot

Iedereen kreeg vroeger wel eens een bord hutspot van zijn of haar moeder. Het is echt één van die oer-Hollandse klassiekers, net als boerenkoolstampot. Sterker nog, zo’n vijfhonderd jaar geleden, zelfs nog voordat de aardappels in Holland arriveerden, zaten we met de hele familie al rond de hutspotpan maar dan met pastinaak in plaats van aardappelen. Vijfhonderd jaar later is deze low-carb variant van Hutspot weer helemaal trendy en nog steeds lekker.

Ester van Hutspot en Hotspot

Hi foodie!

Ik ben Ester en ik hoop met mijn recepten jouw liefde voor eten (verder) aan te wakkeren. Deze variëren van easy gerechten op maandag tot uitgebreide Sunday Dinners met de hele familie. Mijn doel is simpel; feeding family & friends met vers eten, bestaande uit niet te ingewikkelde maaltijden.

Wil je mijn dagelijkse foodie adventures volgen? Dat kan op Instagram. 

KokenKoken

Taco Tuesday recepten

Hutspot; ik hou van kou, ik hou van hutspot en van jou!

Bereiding:
Kooktijd:
Totale tijd:
25 MIN.
20 MIN.
45 MIN.
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Porties:

4

Ingrediënten:

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 400 gram wortelen
  • 1 grote witte ui
  • 30 gram boter
  • scheut warme melk
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • zeezout
  • zwarte peper
  • appelmoes (optioneel)
  • jus (optioneel)
  • spekjes (optioneel)

Het is de Hutspot in onze Hutspot & Hotspot

Instructies:

  • Schil de aardappels, evenals de wortelen en de ui en snijd in stukken. Doe alles samen in een pan met water en breng het geheel (mét 2 laurierblaadjes) aan de kook. Kook de aardappelen, wortels en uien samen ongeveer 20 minuten. Giet de hutspot goed af en verwijder de laurierblaadjes.
  • Verwarm de melk langzaam in een pannetje. Voeg vervolgens de roomboter, warme melk, wat zeezout, verse peper en de halve theelepel nootmuskaat toe. Dan is het moment daar, start stamping! Is de hutspot nog niet creamy genoeg? Voeg dan rustig wat extra melk toe.
  • Serveer met (pittige) vleesjus, een lekkere gehaktbal of rookworst en natuurlijk appelmoes. Ik eet graag die gehaktbal bij dit gerecht maar traditioneel gezien mag je er ook een groot klapstuk bij maken.
  • Ik bak overigens ook graag gewoon een pakje spekjes uit, om die vervolgens te mengen met de hutspot. Heerlijk!

Het is de Hutspot in onze Hutspot & Hotspot
Share on pinterest
Pinterest

Volg jij Hutspot & Hotspot trouwens al op Pinterest? Nee? Doen hoor, dan krijg je alle nieuwe recepten gewoon rechtstreeks in je feed! 

Wat vind jij van dit recept?