Goddelijke tonijn tataki met sushirijst en wakame-komkommer salade

GODDELIJK! Tonijn tataki! Dit soort gerechtjes zijn echt de reden dat ik nog een keer terug wil naar Japan. Wat komt er toch veel lekkers uit dat land. Tonijn tataki heeft niks te maken met een tonijnsoort. Tataki is namelijk een bereidwijze. Het staat voor vis of vlees dat heel snel geroosterd wordt, in een gloeiendhete pan, waarna het in plakjes wordt gesneden. Ik marineer de tonijn tataki vooraf met sojasaus, azijn en limoen en serveer het met sushirijst en een frisse wakame-komkommersalade.

Tonijn Tataki
Tonijn Tataki

Meng de zwarte en witte sesamzaadjes in een kom. Snijd de tonijn in lange plakken van ongeveer 5 centimeter. Verhit een koekenpan tot standje gloeiendheet en leg dan de snijplank klaar. Rooster de tonijn vliegensvlug, ongeveer 10 seconden aan iedere kant. Leg op de snijdplank en haal vervolgens door de sesamzaadjes heen. Snijd de tonijn in mooie dunne plakjes. Gooi de marinade niet weg! Traditioneel gezien breng je de tataki pas na het bakken op smaak, dus het is heerlijk om de marinade erbij te serveren.

Tonijn Tataki
Ester van Hutspot en Hotspot

Hi foodie!

Ik ben Ester en ik hoop met mijn recepten jouw liefde voor eten (verder) aan te wakkeren. Deze variëren van easy gerechten op maandag tot uitgebreide Sunday Dinners met de hele familie. Mijn doel is simpel; feeding family & friends met vers eten, bestaande uit niet te ingewikkelde maaltijden.

Wil je mijn dagelijkse foodie adventures volgen? Dat kan op Instagram. 

KokenKoken

Taco Tuesday recepten

Hutspot en Hotspot diner

Goddelijke tonijn tataki met sushirijst en wakame-komkommer salade

Bereiding:
Kooktijd:
Totale tijd:
30 MIN.
0
0
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Porties:

Ingrediënten:

  • 300 gram verse tonijn
  • 2 theelepels olijfolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1,5 eetlepel rijstazijn (voor sushi)
  • sap van een halve limoen
  • zwarte sesamzaadjes
  • witte sesamzaadjes
  • sushirijst
  • halve komkommer
  • 125 gram wakame
  • ¼ rode kool
  • verse koriander
  • gebakken uitjes
  • Saladedressing: 
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn (voor sushi)
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel olijfolie
  • verse zwarte peper

Tonijn Tataki

Instructies:

  • Maak een marinade van de olijfolie, sojasaus, rijstazijn, limoensap en de verse peper.
  • Leg de tonijn in een schaal en giet de marinade eroverheen. Leg een snijplank in de vriezer. Hier leg je straks de tonijn op als deze uit de pan komt.
  • Bereid de sushirijst volgens de verpakking en maak vervolgens de wakame-komkommersalade.
  • Rasp de komkommer in dunne plakjes, snijd de rode kool in dunne plakjes en meng dit alle twee met de wakame in een kom.
  • Maak een dressing van de sojasaus, rijstazijn, suiker, olijfolie en verse zwarte peper. Giet de dressing over de salade en bestrooi met verse koriander en gebakken uitjes.
  • Meng de zwarte en witte sesamzaadjes in een kom. Snijd de tonijn in lange plakken van ongeveer 5 centimeter.
  • Verhit een koekenpan tot standje gloeiendheet en leg dan de snijplank klaar. Rooster de tonijn vliegensvlug, ongeveer 10 seconden aan iedere kant. Leg op de snijdplank en haal vervolgens door de sesamzaadjes heen. Snijd de tonijn in mooie dunne plakjes.
  • Gooi de marinade niet weg! Traditioneel gezien breng je de tataki pas na het bakken op smaak, dus het is heerlijk om de marinade erbij te serveren.

Tonijn Tataki
Share on pinterest
Pinterest

Volg jij Hutspot & Hotspot trouwens al op Pinterest? Nee? Doen hoor, dan krijg je alle nieuwe recepten gewoon rechtstreeks in je feed! 

Wat vind jij van dit recept?