Ceviche van zeebaars met Leche de Tigre (tijgermelk)

Ceviche van zeebaars met Leche de Tigre (tijgermelk). Ik ben echt mega fan van ceviche! Als ik uit eten ga en het staat op de kaart dan bestel ik het. Deze in zuur gemarineerde vis komt oorspronkelijk uit Peru (hoewel ze daar in Ecuador anders over denken), waar je het als streetfood veel op de markt tegenkomt. Je kunt ceviche maken van zeebaars of schol, tong of een dorade, maar ook van garnalen of coquilles!

Ceviche van zeebaars met Leche de Tigre (tijgermelk)

Het is belangrijk om goede kwaliteit vis te hebben als je zelfs een ceviche. Het is geen alledaags gerecht, dus doe jezelf een plezier en fiets even naar de visboer. Die kan meteen de vis mooi voor je schoonmaken en de vis van de huid afhalen.

Ceviche wordt vervolgens gemarineerd in limoensap of citroensap. De zeebaars die ik gebruik is een delicate vis, dus dan is het niet nodig om de vis te lang te laten marineren, zeker niet omdat ik de vis heel mooi dun heb gesneden. Naast het gebruikelijke zuur in de vorm van limoensap heb ik ook een Leche de Tigre gemaakt, a.k.a. Peruviaanse Tijgermelk. Een heerlijke frisse dressing die vaker bij ceviche op tafel staat. Allerlei smaken komen samen in een Leche de Tigre; fris, zoet, zuur….love it!

Ceviche van zeebaars met Leche de Tigre (tijgermelk)

Wat even tijd nodig heeft is het maken van de Leche de Tigre. Je pureert verse gember, bleekselderij, knoflook, komkommer, trostomaat, koriander, sushiazijn, limoensap en rode ui tot een romige dressing, welke je met behulp van een theedoek in een zeef laat uitlekken. Het vocht dat je opvangt is de Leche de Tigre.

De ceviche heb ik gemarineerd met limoensap, rode ui en verse koriander. Vervolgens heb ik er een flinke scheut Leche de Tigre bijgeschonken en de vis nog heel even laten staan.

Ester in de keuken

Ik heb de ceviche geserveerd met mango, wat qua textuur echt perfect bij de zeebaars past en de ceviche bestrooid met rode peper, verse koriander en geroosterde pinda’s! And ready is de ceviche van zeebaars met Leche de Tigre! Echt te lekker.

Ceviche van zeebaars met Leche de Tigre (tijgermelk)

Heb je geen zin om zin om zelf de keuken in te duiken maar wil je wel genieten van een heerlijke ceviche? In Amsterdam eet je de allerlekkerste ceviche ever bij Local Dealer!

Ik maakte deze ceviche klaar ter ere van een samenwerking met Nancy van de mega fijne interieur en DIY blog Ons Haarlems Huisje en Anja van de geweldige webshop Table Joy, vol new, handmade & vintage tableware. Eens in de zoveel tijd komen ze samen en dit keer vroegen ze ‘of ik zin had om het prachtige servies van lekker eten te voorzien?’ Natuurlijk wilde ik dat! Al het prachtige servies, servetten en accessoires die je op de foto ziet zijn verkrijgbaar in webshop Table Joy!

Ester van Hutspot en Hotspot

Hi foodie!

Ik ben Ester en ik hoop met mijn recepten jouw liefde voor eten (verder) aan te wakkeren. Deze variëren van easy gerechten op maandag tot uitgebreide Sunday Dinners met de hele familie. Mijn doel is simpel; feeding family & friends met vers eten, bestaande uit niet te ingewikkelde maaltijden.

Wil je mijn dagelijkse foodie adventures volgen? Dat kan op Instagram. 

KokenKoken

Taco Tuesday recepten

Ceviche van zeebaars met Leche de Tigre (tijgermelk)

Bereiding:
Kooktijd:
Totale tijd:
25 MIN.
5 MIN.
30 MIN.
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Porties:

4

Ingrediënten:

  • 5 gram verse gember
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 klein teentje knoflook
  • ½ komkommer
  • 2 trostomaten
  • Handje verse koriander
  • 40 milliliter sushiazijn
  • 50 milliliter limoensap + 3 limoenen
  • ½ rode ui
  • Zeezout
  • 350 gram zeebaars
  • ½ mango
  • 1 rode ui
  • 1 rode peper
  • Klein handje pinda’s
  • Eventueel eetbare viooltjes of andere bloemen als decoratie

Ceviche van zeebaars met Leche de Tigre (tijgermelk)

Instructies:

  • Pureer met een staafmixer of in de foodprocessor de gember, bleekselderij, knoflook, komkommer, trostomaten, een handje koriander, de sushiazijn en 50 milliliter limoensap tot een romige massa.
  • Hang een zeef in een kom en leg daar een schone theedoek in. Giet de Leche de Tigre op de theedoek en laat zo lang mogelijk uitlekken. Het opgevangen vocht is jouw eigen Leche de Tigre! Giet het in een potje en zet aan de kant.
  • Rooster nu de pinda’s in een pan.
  • Snijd de vis in mooie dunne blokjes
  • Snijd de rode ui in halve ringetjes.
  • Snijd de mango in dunne blokjes.
  • Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze in kleine blokjes.
  • Pers de 3 limoenen uit en meng het limoensap met de rode ui, koriander en de visblokjes. Laat dit ongeveer 2 minuten marineren. Doe er een schepje tijgermelk bij en laat nog een paar seconden staan.
  • Maak het bord op door de vis in een lange lijn van boven naar beneden op het bord te leggen. Schep de mangoblokjes eromheen. Schep dan nog wat Leche de Tigre erover.
  • Bestrooi de ceviche met rode peper, verse koriander en de geroosterde pinda’s. Maak af met een paar viooltjes.

Duurt het uitlekken van de Leche de Tigre echt te lang? Wring dan de theedoek voorzichtig een klein beetje uit. Maak de Leche de Tigre maximaal 1 dag van te voren.

Moet de vis voor je ceviche daggevangen vis zijn?
Dit hoor je vaak maar je kunt prima je vis één of twee dagen van te voren kopen. Ceviche komt uit Peru en daar is het echt een streetfood wat je op de markt kunt krijgen. Door de hitte en het gebrek aan koelkasten is het daar inderdaad belangrijk dat de vis verser dan vers is, want 4 uur later heb je er niks meer aan. In ons hypermoderne Nederland is dit allemaal niet zo, dus jij kunt prima je vis een dagje eerder kopen!

Ceviche van zeebaars met Leche de Tigre (tijgermelk)
Share on pinterest
Pinterest

Volg jij Hutspot & Hotspot trouwens al op Pinterest? Nee? Doen hoor, dan krijg je alle nieuwe recepten gewoon rechtstreeks in je feed! 

Wat vind jij van dit recept?