Baby Artisjokken met Dijonaise Dip

Baby Artisjokken met Dijonaise Dip. Dit is een prachtig voorgerechtje of borrelhapje wat er niet alleen heel mooi uitziet maar ook heel lekker is! De kleine blaadjes kun je van de artisjok aftrekken, dippen en vervolgens schraap je met je tanden het zachte vlees eraf, tot je uiteindelijk bij de heerlijke bodem aankomt!

Baby Artisjokken met Dijonaise Dip

De afgelopen twee weken was ik, samen met Alex en zijn twee dochters, in Frankrijk. Het laatste stukje van onze trip brachten we door het Carantec in Bretagne, een regio die bekend staat om zijn oesters én..jaja; artisjokken. Voor een prikkie koop je daar enorme artisjokken op de lokale marktjes en onderweg kwamen we enorme velden vol met deze lekkernij tegen.  Een artisjok is een ongeopende bloemkop van een distelachtige plant. Baby artisjokken groeien aan de onderkant van deze plant en zijn in Nederland goed verkrijgbaar. Elke kleine groene knop bestaat uit vele kleine blaadjes die om een de ultieme beloning heen gevouwen zijn, de zalige zachte bodem.

Baby Artisjokken met Dijonaise Dip

Soms liggen artisjokken bij de supermarkt (zeker de grotere Albert Heijns of Jumbo Foodmarkt) maar anders moet je even naar de markt, de Turkse supermarkt of natuurlijk de groentejuwelier!

Baby Artisjokken met Dijonaise Dip

Van baby artisjokken kun je alles eten, behalve de harde uiteindes van de blaadjes. Daarvan schraap je met tanden het zachte vlees van het blaadje. Bij een grote artisjok (die je ook langer moet koken, vaak wel 40 minuten) dien je eerst de buitenste harde blaadjes te verwijderen.

Artisjokken eten heeft iets gezelligs op de één of andere manier, net als een pannetje mosselen. Eén voor één die blaadjes op peuzelen tot je dan bij die heerlijke malse, zachte bodem aankomt. Heerlijk!

Baby Artisjokken met Dijonaise Dip
Ester van Hutspot en Hotspot

Hi foodie!

Ik ben Ester en ik hoop met mijn recepten jouw liefde voor eten (verder) aan te wakkeren. Deze variëren van easy gerechten op maandag tot uitgebreide Sunday Dinners met de hele familie. Mijn doel is simpel; feeding family & friends met vers eten, bestaande uit niet te ingewikkelde maaltijden.

Wil je mijn dagelijkse foodie adventures volgen? Dat kan op Instagram. 

KokenKoken

Taco Tuesday recepten

Baby Artisjokken met Dijonaise Dip

Bereiding:
Kooktijd:
Totale tijd:
5 MIN.
10 MIN.
15 MIN.

Porties:

4

Ingrediënten:

 • 4 baby artisjokken
 • 1 citroen
 • 2 eetlepels dijonaise
 • 2 theelepels witte wijnazijn
 • 1/2 witte ui
 • zeezout
 • zwarte peper
 • olijfolie
 • optioneel: paprikapoeder

Baby Artisjokken met Dijonaise Dip

Instructies:

 • Zet een grote pan vol water op het vuur en breng aan de kook met een snufje zeezout en een klein scheutje olijfolie.
 • In principe kunt je alles van de babyartisjok eten maar snijd de stelen eraf als je wilt dat ze mooi rechtop kunnen staan. Snijd de citroen in twee helften en smeer de onderkant van de artisjok in met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan. Laat de artisjokken vervolgens in het kokende water glijden, voeg de helft van een citroen toe en kook ze in ongeveer 10-15 minuten gaar. Ze zijn gaar als je met een vork makkelijk in de bodem kunt prikken.
 • Maken ondertussen de dip. Snipper hiervoor de ui fijn. Meng de dijonaise met een halve eetlepel citroensap, het witte wijnazijn, de ui en wat zeezout en zwarte peper.
 • Haal de artisjokken van het vuur. Haal ze voorzichtig met een tang uit de pan en hang ze nog even op de kop zodat het verstopte kokende water uit de artisjokken kan lopen.
 • Serveer de artisjokken met de dijonaise dip en strooi ook eventueel wat paprikapoeder op het bord.

Het is heel belangrijk dat de artisjokken helemaal onder water staan. Gebruik daarom een diep bord of vergiet tijdens het koken. Ze kunnen ze niet naar boven piepen!

Baby Artisjokken met Dijonaise Dip
Pinterest

Volg jij Hutspot & Hotspot trouwens al op Pinterest? Nee? Doen hoor, dan krijg je alle nieuwe recepten gewoon rechtstreeks in je feed! 

Susan
Ester

Deze ga ik maken voor een diner met zes vrienden volgende week. Super leuk voorgerecht!

3 jaar geleden

Beoordeling Baby Artisjokken met Dijonaise Dip.