Niçoise salade met gegrilde citroenkip

Niçoise salade met gegrilde citroenkip. Wauw. Een meer zomerse salade dan dit ga je niet vinden. Het is geen klassieke Franse Niçoise salade maar eentje met een twist. Meestal wordt een Niçoise salade geserveerd met tonijn uit blik, wat voor mij echt gelijk staat aan kattenvoer. In plaats daarvan heb ik de salade geserveerd met een heerlijk gegrilde citroenkip on top, wat echt perfecte erbij past!

Niçoise salade met gegrilde citroenkip

De ingrediënten

Deze salade heeft echt alles wat je wilt. Heerlijke gekookte aardappeltjes, een zoutige dressing, knapperige asperges en romige avocado. Het zoet van de mais past perfect bij de dressing waar ansjovis in verwerkt zit. Tel de rucola met een nootachtige smaak bij op, de smaakvolle kalamata olijven en gemarineerde tomaatjes.

Niçoise salade met gegrilde citroenkip
Ester van Hutspot en Hotspot

Hi foodie!

Ik ben Ester en ik hoop met mijn recepten jouw liefde voor eten (verder) aan te wakkeren. Deze variëren van easy gerechten op maandag tot uitgebreide Sunday Dinners met de hele familie. Mijn doel is simpel; feeding family & friends met vers eten, bestaande uit niet te ingewikkelde maaltijden.

Wil je mijn dagelijkse foodie adventures volgen? Dat kan op Instagram. 

KokenKoken

Taco Tuesday recepten

Niçoise salade met gegrilde citroenkip

Bereiding:
Kooktijd:
Totale tijd:
30 MIN.
15 MIN.
45 MIN.

Porties:

3

Ingrediënten:

  • 1 pond kleine aardappeltjes
  • 200 gram aspergetips
  • 2 maïskolven
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 50 gram rucola
  • 1 avocado
  • 100 gram radijsjes
  • 300 gram kippendijen
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • zeezout
  • zwarte peper
  • olijfolie
  • 3 stukjes ansjovisfilet
  • 2 tenen knoflook
  • 1theelepel Dijon mosterd
  • handje kalamata olijven zonder pit
  • 2 eieren
  • handje verse bieslook
  • handje verse dille
  • 1 theelepel balsamicoazijn

Niçoise salade met gegrilde citroenkip

Instructies:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak een marinade van 1 goede eetlepel olijfolie, 1 uitgeperst of fijngesneden teentje knoflook, 1 eetlepel oregano, het zest van een halve citroen, 1 eetlepel citroensap, zeezout en zwarte peper.
  • Smeer de kip in met de marinade en leg deze in een ovenschaal. Leg er 1 helft van de de citroen bij. Bak de kip in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Kook de maiskolven. Laat ze daarna afkoelen en snijd de mais eraf.
  • Zet een pan water met een snufje zout op het vuur en kook hier in de aardappelen in ongeveer 13 minuten gaar.
  • Kook in een ander pannetje de eitjes ongeveer 6 minuten. Even laten schrikken, pellen en dan in vieren snijden.
  • Zet nog een klein pannetje op en verwarm hier 3 eetlepels olijfolie in. Voeg de ansjovis ook toe en laat op laag vuur een minuut of 5 staan. De ansjovis valt nu een beetje uitelk aar. Haal de pan van het vuur en schep een theelepel Dijon mosterd en 2 theelepels citroensap door de olie. Pers er een teentje knoflook boven uit de olie en voeg wat zout en zwarte peper toe. Zet de dressing nu aan de kant.
  • Grill de asperges in de oven ongeveer zes minuten.
  • Halveer de cherrytomaatjes. Marineer ze even in een kommetje met een klein scheutje olijfolie, 1 theelepeltjes balsamicoazijn, wat gedroogde oregano, zeezout en zwarte peper.
  • Snijd de radijsjes in plakjes. Halveer ook de avocado en snijd deze in plakjes.
  • Snijd de aardappels door midden en meng met de helft van de dressing.
  • Bouw nu je Niçoise salade op. Schep rucola op de bodem van je een grote schaal. In één hoek gaan de aardappeltjes, daarnaast de maiskorrels, daarnaast de gegrilde asperges, gevolgd door de gemarineerde tomaatjes, de avocado, radijsjes en het eitje.
  • Schep ook wat kalamata olijven zonder pit op de salade.
  • Leg de kip boven op en schenk de overgebleven dressing eroverheen.
  • Top de salade met verse bieslook, dille en zwarte peper.

Dit is geen klassieke versie van een niçoise salade. Ik ben niet heel erg gek op tonijn uit blik, dus deze heb ik vervangen voor de gegrilde kip.

Niçoise salade met gegrilde citroenkip
Pinterest

Volg jij Hutspot & Hotspot trouwens al op Pinterest? Nee? Doen hoor, dan krijg je alle nieuwe recepten gewoon rechtstreeks in je feed! 

Beoordeling Niçoise salade met gegrilde citroenkip.