Healthy Griekse citroen bowl met kip souvlaki

I like big bowls, and I cannot lie….En zeker deze healthy Griekse citroen bowl met kip souvlaki, homemade, romige tzaziki en basmatirijst. De souvlaki (vertaald: spiesje) is goddelijk gemarineerde kip met; citroensap- en zest, olijfolie, knoflook, oregano en een pepertje, welke ik vervolgens in de oven heb gegrild tot het hele huis zalig naar de kruiden geurde. Het is een heel makkelijk receptje voor doordeweeks, gezond, vullend en heel erg lekker. Ik heb nog net de bowl niet uitgelikt. Geniet van je healthy Griekse citroen bowl met kip souvlaki!

Healthy Griekse citroen bowl met kip souvlaki
Healthy Griekse citroen bowl met kip souvlaki

Was de komkommer en rasp deze vervolgens fijn (houd klein stukje over om wat schijfje straks bij de bowl te serveren). Knijp zoveel mogelijk vocht uit de komkommerrasp. Doe de komkommerrasp daarna in een kom en voeg de Griekse yoghurt, uitgeperste teentjes knoflook, olijfolie, azijn, citroensap van een halve citroen, fijn gesneden dille, zeezout, peper toe. Meng alles samen tot een heerlijk romige tzatziki.

Homemade tzaziki

Leg de souvlaki in de oven en grill deze in ongeveer 20 minuten gaar. Check altijd even goed of de kip gaar is, voordat je je tanden erin zet. Kook de rijst ondertussen volgens de verpakking en snijd de rode ui in halve ringen.

Healthy Griekse citroen bowl met kip souvlaki

Als de souvlaki klaar is, kun je je bowl gaan opmaken. Vul een deel van de bowl met de rijst en een ander deel met de homemade tzatziki. Snijd een avocado doormidden en leg deze in het midden van het bord. Voeg rucola toe aan je bowl, net als de rode ui, schijfjes komkommer, wat verse dille en de kalamata olijven. De souvlaki komt er bovenop. Verkruimel wat feta over de bowl en maak het geheel af met verse peper. En dan nu….tijd om aan te vallen! Geniet van je healthy Griekse citroen bowl met kip souvlaki!

Healthy Griekse citroen bowl met kip souvlaki
Ester van Hutspot en Hotspot

Hi foodie!

Ik ben Ester en ik hoop met mijn recepten jouw liefde voor eten (verder) aan te wakkeren. Deze variëren van easy gerechten op maandag tot uitgebreide Sunday Dinners met de hele familie. Mijn doel is simpel; feeding family & friends met vers eten, bestaande uit niet te ingewikkelde maaltijden.

Wil je mijn dagelijkse foodie adventures volgen? Dat kan op Instagram. 

KokenKoken

Taco Tuesday recepten

Healthy Griekse citroen bowl met kip souvlaki

Bereiding:
Kooktijd:
Totale tijd:
25 MIN.
20 MIN.
45 MIN.
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Porties:

2

Ingrediënten:

  • 500 gram kipfilet
  • 1/2 rode peper
  • 1 citroen
  • 2 tenen knoflook
  • flinke scheut olijfolie
  • 2 theelepels oregano
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • zeezout
  • zwarte peper
  • 1 komkommer
  • 250 gram Griekse yoghurt 0% vet
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels azijn
  • handje verse dille
  • 1 citroen
  • zeezout
  • verse peper
  • handje rucola
  • 150 gram basmatirijst
  • 75 gram feta
  • 1/2 rode ui
  • kalamata olijven
  • 1 avocado

Healthy Griekse citroen bowl met kip souvlaki

Instructies:

  • Rasp de citroen boven een grote kom. Snijd daarna de citroen door de midden en pers de vrucht uit. Ik gebruik hiervoor altijd een vork die ik in het midden van de citroen steek en dan ronddraai terwijl ik de citroen uitknijp. Zo krijg je lekker al het sap eruit.
  • Pers vervolgens twee teentjes knoflook boven de kom uit, voeg de oregano en balsamicoazijn toe. Voeg een ruime scheut olijfolie toe. Snijd ondertussen het halve pepertje in kleine stukjes en voeg deze ook toe. Breng de marinade op smaak met paprikapoeder, zeezout en verse peper.
  • Snijd de kipfilet in stukken en doe de kipstukken in de kom met marinade. Schep goed om en laat het vlees lekker marineren. Nu heb jij tijd om de rijst te koken en de tzatziki te maken. Verwarm wel alvast de oven voor op 200 graden.
  • Was de komkommer en rasp deze vervolgens fijn (houd klein stukje over om wat schijfje straks bij de bowl te serveren). Knijp zoveel mogelijk vocht uit de komkommerrasp. Doe de komkommerrasp daarna in een kom en voeg de Griekse yoghurt, uitgeperste teentjes knoflook, olijfolie, azijn, citroensap van een halve citroen, fijn gesneden dille, zeezout, peper toe. Meng alles samen tot een heerlijk romige tzatziki.
  • Leg de souvlaki in de oven en grill deze in ongeveer 20 minuten gaar. Check altijd even goed of de kip gaar is, voordat je je tanden erin zet. Kook de rijst ondertussen volgens de verpakking en snijd de rode ui in halve ringen.
  • Als de souvlaki klaar is, kun je je bowl gaan opmaken. Vul een deel van de bowl met de rijst en een ander deel met de homemade tzatziki. Snijd een avocado doormidden en leg deze in het midden van het bord.
  • Voeg rucola toe aan je bowl, net als de rode ui, schijfjes komkommer, wat verse dille en de kalamata olijven. De souvlaki komt er bovenop. Verkruimel wat feta over de bowl en maak het geheel af met verse peper. En dan nu….tijd om aan te vallen!

Healthy Griekse citroen bowl met kip souvlaki
Share on pinterest
Pinterest

Volg jij Hutspot & Hotspot trouwens al op Pinterest? Nee? Doen hoor, dan krijg je alle nieuwe recepten gewoon rechtstreeks in je feed! 

Wat vind jij van dit recept?